Hoe waterdicht is uw jas?

Eigenlijk is een regenjas een must have voor iedereen die geregeld buiten komt. Het is van groot belang dat de drager zo goed mogelijk beschermd wordt tegen de regen. Werkkledij, jassen, ... allemaal hebben ze een bepaalde mate van waterdichtheid.  Dit wordt weergegeven aan de hand van 'waterkolom'. Deze term vindt je steeds terug bij de technische eigenschappen van vb. jassen. Hoe hoger de waterdichtheid van het materiaal en hoe langer het dus duurt voordat het materiaal doorlekt.

Deze Fristads Airtech Schelljack heeft een waterkolom van 10.000mm!

Hoe wordt de waterdichtheid vastgesteld?

De stoffen worden getest met een 'waterkolom'. Dit kan je voorstellen als een buis met een diameter van ongeveer 2,5 cm. Deze buis wordt op het materiaal geplaatst en gevuld met water. Er wordt gekeken bij welke hoeveelheid water het materiaal begint te lekken.

Een waterkolom van 5.000 mm betekent dat het materiaal pas begint te lekken wanneer het onder druk staat van 5 meter water.

Om een idee te krijgen van de waterdichtheid, hieronder een overzicht
 

0 mm

Niet waterdicht

0 - 1.000 mm

Waterafstotend, maar niet waterdicht

1.000 mm - 5.000 mm

Waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken

5.000 mm - 15.000 mm

Compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken

15.000 mm - 30.000 mm

Compleet waterdicht, zelfs onder de meeste extreme druk. Blijft waterdicht bij ondiepe onderdompeling

Meer dan 30.000 mm

Solide, non-poreuze materialen. Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit

 

Vorig bericht Volgend bericht